Необхідність даного виду контролю регламентується наступними нормативно-правовими актами:
- стаття 319 Митного кодексу;
- ЗУ № 4004-XII від 24.02.1994р. «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
- ЗУ № 468/97-ВР від 17.07.1997р. «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції»;
- ПКМУ № 1031 від 05.10.2011р. «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України».
Санітарно-епідеміологічний контроль поширюється на продукцію, напівфабрикати, речовини, матеріали використання, передача або збут яких може завдати шкоди здоров’ю людей.
Санітарно-епідеміологічний контроль здійснюється інспекторами Державної санітарно-епідеміологічної служби.
