Необхідність даного виду контролю регламентується наступними нормативно-правовими актами:
- стаття 319 Митного кодексу;
- ЗУ № 3348-XII від 30.06.1993р. «Про карантин рослин»;
- ПКМУ № 705 від 12.05.2007р. «Про деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин»;
- ПКМУ № 1031 від 05.10.2011р. «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України».
Фітосанітарний контроль поширюється на сировину і продукцію рослинного походження (рослини, насіння, зернові, фрукти та овочі, лісоматеріали, а також будь-які матеріали, за допомогою яких можуть поширюватися карантинні об’єкти).
Фітосанітарний контроль здійснюється інспекторами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.
